پروتزسینه
همه چیز در مورد عمل جراحی پروتزسینه
امروزه یكی از اعمال جراحی زیبایی كه رشد چشمگیری در بین زنان داشته عمل جراحی پروتزسینه است. آمارها نشان می دهد كه بیش از ۳ میلیون زن در سراسر دنیا در ۳۵ سال اخیر پروتز سینه انجام داده اند و این آمار هر ساله افزایش می یابد.
برخی از زنان بر این باورند كه سینه های شان بسیار كوچك است و یا اندازه و شكلش ناموزون و نامتوازن است و یا در برخی از زنان سینه های شان كاملا رشد نكرده است یا بعد از حاملگی یا تغییر وزن یا پیر شدن به میزان قابل توجهی اندازه و شكلش را از دست داده و تغییر كردهاند.
اما بد نیست بدانید گذاشتن پروتز سینه هم مانند بسیاری از اعمال جراحی زیبایی دیگر، متاسفانه به مُد تبدیل شده است در صورتی كه برای خیلی از افرادی كه این عمل را انجام می دهند ضرورتی ندارد یا حتی برای چنین كاری منع پزشكی دارند.
ساختمان پستان از لوبولها و مجاری شیری به همراه چربی و بافت همبند تشكیل شده است. ساختار اصلی پستان، بافت چربی و بافت متشكل از رشتههای الاستیك می باشد. بافت پستان از ۱۵ تا ۲۰ بخش به نام لوب تشكیل شده و هر لوب نیز از لوبول های كوچك تر و در نهایت از هزاران لوبول ریز تشكیل شده كه در آن ها شیر تولید می شود. در بین این اجزاء شیارهایی به نام مجرا وجود دارد كه به نوك پستان منتهی می شود. فضای باقیمانده میان مجراها و لوبول ها را چربی پُر می كند. هر كدام از این غدد مولد در سطح رویی قفسه سینه و روی ماهیچه پكتورالیس قرار دارند. داخل پستان ها هیچ ماهیچه ای وجود ندارد بلكه ماهیچه پكتورالیس درست زیر آن ها قرار گرفته و دنده ها را می پوشاند. علاوه بر بافت چربی و فیبرهای الاستیك می توان به رگ های خونی و همچنین رگ های لنفاوی در سینه اشاره كرد. رگ های لنفاوی در مسیر خود به اجزاء لوبیا مانندی به نام غدد لنفاوی كه معمولا زیر بغل و كشاله ران ها یافت می شود، می پیوندد. هورمونهای جنسی در رشد و تكامل پستان ها در دوره بلوغ و تولید شیر از اهمیت به سزایی برخوردار است. استروژن در رشد و نمو غدد و مجاری پستان نقش داشته و پروژسترون در تغییر و تكامل سلول های سازنده بیشتر نقش دارد.
عواملی كه باعث كوچكی سینه ها می شود چیست؟
از مهمترین دلایلی كه باعث كوچكی پستان می شود می توان به عامل ژنتیك كه مهم ترین دلیل می باشد، همچنین كم كاری تیروئید و هیپوفیز و كم كاری هورمون های تخمدان اشاره كرد.
لاغری مفرط از عوامل دیگری است كه باعث كوچك شدن سینه ها می شود چرا كه بافت چربی در بدن این افراد بسیار كم است و چون چربی از اجزاء قابل ملاحظه پستان ها است در نتیجه پستان ها كوچك می شوند. هورمونهای جنسی معمولا در این افراد نسبت به افراد عادی كمتر است كه این نیز یكی دیگر از دلایل كوچكی سینه ها در این افراد است.
از عواملی كه باعث تغییر در حجم سینه ها در طول زندگی می شود می توان به افزایش وزن و به دنبال آن افزایش بافت چربی در كل بدن و همچنین سینه ها و برعكس لاغری و كاهش وزن و به دنبال آن كاهش چربی و كوچكی سینه ها، حاملگی و افزایش حجم سینه ها و كوچك و جمع و چروكیده شدن سینه بعد از پایان دوران شیردهی اشاره نمود.
مكمل استروژن و پروژسترون، دارو، اختلالات هورمونی، یائسگی و در نهایت پیری از عوامل دیگری هستند كه روی حجم سینه ها تاثیر می گذارد. به همین دلایل بزرگ كردن سینه یكی از شایع ترین عملهای جراحی زیبایی مورد درخواست بانوان در جهان است. این فرآیند شامل عمل جراحی است كه پروتزهای مصنوعی را برای افزایش اندازه و بهبود شكل سینه ها مورد استفاده قرار می دهند. انجام عمل بزرگ كردن سینه ها باعث بهبود و بهتر شدن اندازه و شكل سینه به خصوص در افرادی كه سینه هایی ناموزون و نامتوازن و یا كاملا رشد نكرده دارند می شود.
برای مطالعه بیشتر درباره “انواع جراحی سینه (ماموپلاستی)” اینجا کلیک کنید!
مشاوره قبل از عمل جراحی پروتزسینه
تصمیم برای بزرگ كردن سینه ها باید كاملا آگاهانه باشد؛ پس لازم است كه قبل از عمل، فرد با پزشك جراح پلاستیك درباره نوع عمل جراحی مشورت كند و بدین طریق می تواند از نمای ظاهری و نتیجه مورد نظر بعد از عمل آگاه شود. فردی كه می خواهد عمل زیبایی انجام دهد باید اطلاعات مناسبی از نوع، اندازه، محل قرارگیری و برش ایجاد شده و همچنین جهت جاگذاری پروتزسینه و فواید و مضراتی كه هر نوع از پروتزها دارند از پزشك خود كسب كند تا بتواند تصمیم بگیرد كه از كدام روش استفاده كند كه به نتیجه دلخواهش برسد.
بهترین اندازه ی پروتز را چگونه انتخاب كنیم؟
پروتزهای سینه انواع و اندازه های مختلفی دارند و برای هر فردی ممكن است متفاوت باشد. پروتزسینه با اندازه های مختلف، در زمان مختلف، نتایج متفاوتی ایجاد می كند. مهم ترین اصل در انتخاب پروتز این است كه به شما ظاهری موزون تر و مناسب تر بدهد كه این كار باید توسط پزشك صورت گیرد. پزشك در هنگام مشاوره، سینه و قفسه سینه ی شما را اندازه می گیرد تا اندازه مناسب شما را به دست آورد و با این اندازه گیری ها ظاهر شما را با بهترین اندازه سینه تصور می كند و در نظر می گیرد. عامل محدود كننده در انتخاب اندازه سینه، فضای در دسترس در زیر سینه است. همان طور كه حجم هر نوع پروتز افزایش می یابد به پهنای آن هم اضافه می شود. بنابراین اگر شما پروتزی را انتخاب كنید كه بیش از اندازه بزرگ باشد، لبه ها و كناره های آن ممكن است از اطراف بافت سینه اصلی بیرون بزند و حتی تا گودی زیر بغل نیز برسد كه این حالت برای اغلب افراد نامطلوب است. همچنین امكان چروك، چین خوردگی و دیگر مشكلات نیز افزایش می یابد.
چه نوع بُرش هایی در عمل پروتز سینه وجود دارد؟
به طور كلی سه نوع بُرش جراحی برای جاگذاری پروتزسینه وجود دارد.
*معمول ترین و رایج ترین برش، برش زیرسینه ای است كه در زیر سینه در قسمت خط یا چین سینه ایجاد می شود و طول برش حدود ۴ سانتی متر است. از آن جایی كه چین طبیعی خود سینه به خوبی جای زخم را پنهان می كند و همچنین دسترسی مستقیمی به فضایی كه پروتز قرار خواهد گرفت، ایجاد می كند و موقعیت و مكان قرار گرفتن پروتز دقیقا كنترل می شود؛ این بُرش، بهترین و بیشترین استفاده را در جراحی دارد.
* روش دیگر، برش پوست تیره تر اطراف لبه و كناره نوك سینه است كه در اطراف و دور لبه آن ایجاد می شود. اشكال این روش این است كه توسط هیچ چینی پوشیده و مخفی نمی شود
* برش خطوط چین زیر بغل روش سومی است كه كمتر مورد استفاده قرار می گیرد زیرا پیدا كردن مكان مناسب برای پروتزسینه در بعضی بیماران سخت تر است و ممكن است در آینده مشكلی به وجود آید و به یك برش اضافی روی سینه احتیاج باشد و اشكال دیگر آن این است كه جای زخم زیر بغل وقتی لباس بدون آستین پوشیده باشید، مشخص است؛ چرا كه به طور نرمال جای زخم ها كاملا و به خوبی بهبود پیدا نمی كند و به مرور زمان كمتر قابل رویت خواهند شد. گرچه ظاهر هیچ زخمی قابل پیش بینی نیست.
* اخیرا گزارش هایی از جاگذاری پروتز با استفاده از برش های جراحی در سایر نقاط مثل دور ناف شده است كه محاسن و اشكالات مخصوص به خود را دارد؛ ولی به هر حال به جز موارد خاص، استفاده از این روش توصیه نمی شود.
* جاگذاری پروتز از طریق جراحی آندوسكوپی نیز در موارد ی مطرح شده است؛ ولی با توجه به مشكل بودن این روش در جاگذاری پروتز، انجام این روش به صورت عمومی در نیامده است.
پروتز سینه در كجا قرار می گیرد؟
معمولا ۲ مكان یا ۲ نوع پاكت برای قرار گرفتن پروتز وجود دارد. زیرغدهای در جلوی ماهیچه سینه و زیرماهیچه.
* در روش زیرغدهای اشكالی كه وجود دارد این است كه شكل ظاهری و نمای بیرونی سینه كاشته شده در زنان لاغر چشمگیرتر است و ظاهر سینه ها، روی قفسه سینه تشخیص داده می شود كه در این موارد توصیه می شود كه پروتز را به صورت زیرماهیچه ای بگذارید. اگرچه بعضی از انواع پروتزها وجود دارند كه برای روش زیرغدهای مناسب تر هستند. این زنان معمولا سینه اصلی شان زمانی بزرگ تر از حال شان بوده است. وقتی كاهش حجم بسیار زیادی در سینه اصلی وجود داشته است و در اندازه پوست پوشیده شده در اطراف بافت سینه میزان كمی جمع شدگی و افت وجود دارد پس شكلی ایجاد می شود كه به آن كیف خالی می گویند. تحت این شرایط، گاهی اوقات بهتر است كه پروتز در موقعیت زیرغدهای قرار بگیرد تا بتواند پوستی كه سینه اصلی را پوشانده، پُر كند.
* دومین مكان، مكان زیرماهیچه ای بین ماهیچه دیواره قفسه سینه و خود قفسه سینه می باشد. مكان زیرماهیچه ای، پوشش و پوشیدگی شكل و ظاهر پروتز سینه را زیاد می كند. این مكان در زنانی كه بافت سینه بسیار كمی دارند یا اصلا ندارند، بسیار مفید است. با ایجاد پوشش زیاد در این شرایط نهایتا بعضی عوارض نامساعد كه روی ظاهر سینه وجود دارد، كاهش می یابد. مزیت دیگر این روش این است كه در این حالت ماموگرافی با كیفیت بهتری انجام می شود. اشكال این روش این است كه ممكن است درد یا ناراحتی بیشتری بعد از عمل وجود داشته باشد و پروتزسینه، با حركات معین ماهیچه حركت كند.
آیا شیردهی و حاملگی برای زنانی كه پروتز سینه دارند امكان پذیر است؟
باید این مساله را بدانید كه پروتزسینه هیچ مانعی را برای شیردهی ایجاد نمی كند و فرد قادر به تولید شیر كافی خواهد بود.
حاملگی برای فردی كه پروتزسینه دارد هیچ مانعی ندارد و مانند تمام افراد عادی بافت های سینه در طی بارداری بزرگ شده و پوست نیز كشیده می شود و بعد از حاملگی و پایان شیردهی بافت سینه كوچك و جمع خواهد شد. پیش بینی این كه چه میزان، این تغییرات رخ خواهد داد غیرممكن است ولی حجم پروتز سینه طی بارداری و شیردهی به همان اندازه باقی خواهد ماند.
افراد مناسب برای عمل جراحی پروتز سینه چه كسانی هستند؟
- افرادی كه سینه های كوچكی دارند و می خواهند سینه بزرگ تری داشته باشند.
- افرادی که دچار بیماری های سینه (مثلا سرطان سینه) شده اند و نیاز به جراحی بازسازی سینه دارند.
- افرادی که سینه های شان عدم تقارن و اختلاف سایز و اختلاف شكل وجود دارد.
- افرادی که نیاز به تعویض پروتز سینه قبلی خود دارند. علت این جراحی ممکن است تمایل به تغییر سایز و یا خراب شدن و نشت کردن پروتز باشد.
- همچنین كسانی كه بر اثر شیردهی و یا لاغر شدن سینه های شان افتاده و شل شده است.
موارد منع این عمل برای كسانی است كه بیماری داخلی جدی دارند یا كسانی كه تصورات و انتظارات غیرعادی و غیرواقعی از این جراحی دارند و همچنین كسانی كه سابقه سرطان پستان در افراد فامیل درجه یك و ۲ آن ها قویا شدید است، به علت تداخل احتمالی پروتز در تصاویر ماموگرافی بهتر است این عمل را انجام ندهند.
محدوده سنی وجود ندارد و زمانی كه بلوغ سینه كامل شده باشد یعنی ۱۸ سالگی به بعد، این عمل قابل انجام است. این جراحی همچنین در سنین بالا و در سنین بعد از یائسگی نیز مشكلی ایجاد نمی كند.
آیا پروتزهای سیلیكونی سینه خطرناك هستند؟
پوسته خارجی تمام پروتزها از ماده ای به نام سیلیكون ساخته شده است ولی ماده پُركننده پروتزهای مختلف با هم متفاوت است كه این مواد می تواند از آب نمك، ژل سیلیكون خالص كه خود به دو دسته ژل ساده یا ژل منسجم تقسیم می شود، ژل شكر و نمك(هیدروژلی) و روغن سویا(تری لوسنت) كه اخیرا كشف شده و تا بررسی های بیشتر مورد استفاده قرار نمی گیرد، تشكیل شده باشد.
رایج ترین پروتز مورد استفاده در حال حاضر ژل سیلیكونی است چرا كه به خاطر نرمی ذاتی ژل سیلیكون كه با طبیعت سینه سازگار است مورد استقبال بیشتری قرار گرفته است. از آن جایی كه سیلیكون در مایعات بدن و همچنین به میزان زیادی در محیط اطراف ما وجود دارد سازگاری پروتزهای سیلیكونی یا بدن انسان نسبت به سایر مواد بالاتر است و هیچ مدرك علمی و قاطعی وجود ندارد كه نشان دهد مواد سیلیكونی موجود در پروتزهای سینه خطر بیماری های بافت های همبندی یا سرطان سینه را افزایش می دهد.
در چه مواردی از پروتزسینه استفاده می شود؟
– تمایل فرد برای بزرگ کردن اندازه سینه
- اصلاح ناهنجاری مادرزادی سینه که در آن یک یاهر دو سینه رشد کافی نداشته اند
- اصلاح تفاوت اندازه سینه ها
- اصلاح کاهش سایز سینه به دنبال حاملگی ، شیردهی یا کاهش وزن شدید
- برای بازسازی سینه به دنبال جراحی مانند سرطان سینه یا تروما
برای اطلاعات بیشتر درباره “سایز مناسب پروتز سینه” اینجا کلیک کنید!
انواع پروتز سینه چیست؟ در حال حاضر چند نوع پروتز وجود دارد؟
در حال حاضر عمدتا از دو نوع پروتز استفاده می شود
۱- آب نمکی (سالین)
۲- ژلی (سیلیکون)
جدار هر دو نوع پروتز از سیلیکون غیر قابل نفوذ ساخته شده است و وقتی به نوع پروتز آب نمکی یا ژلی اشاره می شود منظور موادی که پروتز توسط آن پر شده یا می شود.
بطور معمول پروتزهای آب نمکی سفت ترند و پروتزهای ژلی شکل طبیعی تری ایجاد می کنند.
از نظر شکل پروتزها به چند دسته تقسیم می شوند؟
بطور کلی پروتز ها از نظر شکل به دو دسته تقسیم می شوند :
۱- گرد (Round)
۲- قطره اشکی یا آناتومیکال
محل قراردادن پروتز در عمل جراحی سینه کجاست؟
الف) زیر غده: در این روش پروتز زیر بافت سینه و روی عضله سینه ای بزرگ (پکتورالیس ماژور) قرار داده می شود.
مزایای این روش: شکل گیری سینه ها بهتر است . خطر جابه جایی پروتز به سمت خارج به خاطر فشار عضله سینه ای و خطر بدشکلی سینه در اثر انقباض عضله سینه ای ، کمتر است.
معایب این روش: پوشش بافت سینه در قسمت فرقانی و داخلی کافی نیست.میزان انقباض کپسولی و نیاز عمل مجدد ناشی از آن در این روش بیشتر است. احتمال تداخل با ماموگرافی بیشتر است.احتمال ایجاد حالتی به نام synmastia (چسبیدن پروتزهای دوطرف به یکدیگر) و باریک شدن قابل توجه فاصله بین دو سینه در این روش بیشتر است.
ب) ساب فاسیال (زیر فاسیا): در این روش پروتز زیر بافت سینه و فاسیای عضله و روی عضله سینه ای بزرگ قرار داده می شود.
جراحی ترمیم نوک سینه
برای اکثر بیمارانی که تحت عمل ماستکتومی قرار دارند ، نوک سینه و هاله سینه برداشته می شود. بنابراین ، بسیاری از خانم هایی که تحت این عمل جراحی قرار گرفته اند؛ نیاز به ترمیم نوک سینه دارند. درعمل جراحی سینه ، تلاش می شود تا قسمت های تیره تر و نوک سینه بازسازی شود.
توجه به این نکته حائز اهمیت است که اگر فرد مبتلا به سرطان سینه و درمان با پرتودرمانی باشد، به احتمال زیاد عوارض بعد از جراحی خواهد داشت.
برای اطلاعات بیشتر درباره “روشهای جراحی ترمیم نوک سینه” اینجا کلیک کنید!
توصیه های دکتر محسن فدایی ، فوق تخصص جراحی پلاستیک در خصوص مراقبت های بعد از عمل پروتزسینه
بعد از انجام این عمل بایستی موقعیت خوابیدن خود را تغییر دهید ؛ تا مانع ورم شوید.
در خصوص شکل خوابیدن صحیح بعد از پروتز سینه با جراح تان گفتگو کنید.
به میزان کافی بعد از عمل ، استراحت کنید.
از انجام امور سنگین و طولانی به شدت اجتناب کنید.
داشتن برخی حالات مثل کمی درد و بی حالی بعد از عمل طبیعی است . اما باز هم در صورت داشتن عوارض و ناراحتی جراح تان را مطلع سازید.
مطالعه این مطلب نیز پیشنهاد می شود. => “بعد از جراحی پروتز سینه این کار ها را نکنید!“
سوالات متداول درباره جراحی سینه :
آیا پروتزسینه سرطان زا است؟
خیر – طبق تحقیقات انجام شده در این زمینه پروتزهای سینه باعث ایجادسرطان در انسان نمی شوند.
آیا تنها روش فرم دهی و اصلاح فرم سینه استفاده از پروتز است؟
در صورتی که سینه های شما حالت افتاده و آویزان دارد جراحی لیفت سینه جهت رفع افتادگی سینه ها به شما پیشنهاد داده می شود. تشخیص نوع جراحی تنها با ویزیت حضوری معین میگردد.
آیا تزریق چربی به سینه امکان پذیر است؟
به دلیل عوارضی که تزریق چربی به سینه برای بیمار ایجاد می نماید، دکتر محسن فدایی ، فوق تخصص جراحی پلاستیک در تهران این روش را به مراجعه کنندگان توصیه نمی کنند.
آیا ترک های پوستی قسمت بالای سینه با جراحی قابل درمان است؟
در جراحی لیفت سینه بخشی از قسمت بالای سینه برداشته می شود ولی برای درمان ترک ها می توان از کربوکسی تراپی و درمان های لیزری استفاده کرد.
آیا امکان بارداری و شیردهی بعد از جراحی سینه وجود دارد؟
جراحی های سینه هیچ منعی برای بارداری و شیردهی ندارند.
جهت مشاهده نمونه کارها صفحه اینستاگرام دکتر فدایی را دنبال نمایید.
مطالب مرتبط:
افزایش سایز سینه – پروتز سینه / لیفت سینه / ژنیکوماستی
آیا شیردهی پس از پروتز سینه امکان پذیر است؟
جهت دریافت وقت مشاوره با دکتر محسن فدایی ، فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی با سابقه درخشان در انجام جراحی های زیبایی از جمله جراحی پروتزسینه با کلینیک دکتر فدایی تماس بگیرید.