علائم پولیپ بینی
پولیپ بینی یک تورم گوشتی است که در پوشش داخلی بینی و سینوس های پارانازال (فضاهای پر از هوا، وابسته به حفره بینی) قرار دارد. به عبارت دیگر آنها رشد غیر سرطانی بافت های داخلی هستند.
پولیپ ها اندازه های متفاوتی دارند؛ آنها ممکن است رنگ زرد مایل به قهوه ای یا صورتی و به صورت قطره مانند شکل گرفته باشند. آنها در نهایت مثل انگور بر روی ساقه در حفره ی بینی رشد میکنند.
پولیپ ممکن است در یک یا هر دو سوراخ بینی به صورت همزمان رشد کرده باشد. آنها می توانند خود به خود و یا خوشه ای رشد کرده باشند.
پولیپ یا خوشه های بزرگ توده ای می تواند باعث مشکلات تنفسی و می تواند در حس بویایی بیمار تاثیر بگذارد ، همچنین آنها ممکن است از سینوس مسدود شوند و باعث مشکلاتی مانند عفونت بینی شوند.
حدود ۴ الی ۴۰ در صد از عموم افراد یک جامعه از بیماری پولیپ بینی رنج میبرند و مردان به نسبت ۲ تا ۴ برابر بیشتر از زنان به پولیپ بینی دچار میشوند ، بیماران معمولا در سنین جوانی و میان سالی به پولیپ بینی مبتلا میشوند.
افرادی که به آسم ، عفونت های مکرر سینوسی ، و آلرژی مبتلا هستند ، احتمال پیشرفت پولیپ بینی در آنها بیشتر است. برخی از کودکان مبتلا به فیبروز کیستیک نیز ممکن است به پولیپ بینی مبتلا شوند.
علل تشکیل پولیپ بینی
علت دقیقی برای پولیپ بینی در دست نیست ، اگرچه تعداد قابل توجهی از موارد منجر به پولیپ به آسم غیر آلرژیک مرتبط است اما در برخی موارد هیچ نشانه ای از اختلالات تنفسی و یا آلرژیک در بیماران پیدا نشده است.
پولیپ بینی با پولیپ کولون یا رحم که در دستگاه گوارش یا رحم یافت میشود ، هیچ ارتباطی ندارد.
مکانیسم دقیق شکل گیری پولیپ ناشناخته است ، اما بسیاری از محققان معتقدند که پولیپ ها نتیجه تورم (التهاب) در بینی یا سینوسها هستند (تورم و التهاب بینی یا سینوس ها بیماری نیستند)
برخی از کارشناسان معتقدند که التهاب باعث تجمع مایعات مخاطی در فضای میان بافتی (فضای بین سلول های مخاطی) از بینی و سینوس میشود و در نهایت، جاذبه ی مایعات ، این سلولهای سنگین را به پایین میکشد ، که این منجر به ایجاد پولیپ می شود. دانشمندان بر این باورند که عوامل موثر در ایجاد پولیپ ممکن است عفونت باکتریایی یا ویروسی و یا آلرژی و پاسخ ایمنی به یک قارچ توسط بدن ما باشد.
به نظر میرسد پولیپ بینی اغلب در نزدیکی دهانه سینوس (در عبور بینی) به وجود می آید، با این حال، آنها می توانند در هر نقطه در سراسر معابر بینی یا سینوسها را تشکیل شوند.
درمان پولیپ بینی
درمان هایی که معمولا برای پولیپ بینی استفاده می شوند به شرح زیر است:
۱٫استروئید ها
دکتر ممکن است یک اسپری و یا قطره بینی استروئیدی تجویز کند که با استفاده از آنها پولیپ با کاهش التهاب کوچک خواهد شد. این درمان برای بیمارانی که یک یا چند پولیپ کوچک دارند ، شایع تر است. عوارض این درمان شامل گلو درد ، سردرد ، خون دماغ میشود.
۲٫قرص استروئیدی
در پولیپ های بزرگتر و یا التهاب شدید تر ، دکتر ممکن است برای بیمار قرص استروئید تجویز کند ؛این قرص هم به تنهایی و یا به همراه با یک اسپری بینی مصرف میشود ، اگر چه قرص استروئید در کوچک شدن پولیپ بسیار موثر هستند اما خطرات عوارض جانبی جدی تری مانند افزایش بی رویه وزن وجود دارد پس باید به صورت هفتگی مصرف شود.
۳٫سایر دارو ها
سایر داروها ممکن است برای درمان شرایطی را ایجاد کند که باعث بدتر شدن التهاب شود. این دارو ها عبارتند از آنتی هیستامین ها که برای دمان آلرژی مصرف میشوند، آنتی بیوتیک ها که برای عفونت های باکتریایی مصرق میشوند و داروهای ضد قارچ که برای درمان آلرژی های قارچی هستند.
۴٫جراحی بینی
جراحی فقط در صورتی استفاده می شود که پولیپ بسیار بزرگ باشد و یا در صورتی که روش های دیگر درمان به خوبی پاسخ گوی درمان بیمار نشود.
عمل پولیپکتومی
پولیپکتومی متداول ترین روش برای از بین بردن پولیپ است که به بیمار یک بی حسی موضعی یا عمومی داده می شود و یک لوله دراز نازک با یک دوربین فیلمبرداری به بینی و سینوس بیمار فرستاده میشود.پس از برش دادن پولیپ ها با استفاده از میکرو تلسکوپ و وسایل جراحی. گاهی اوقات، جراح بینی ممکن است قطعه کوچکی از استخوان از بینی را به منظور باز کردن گذرگاه بینی حذف یا ببرد.
بعد از عمل جراحی پولیپ احتمالا به بیمار اسپری کورتیکواستروئید تجویز می شود که این اسپری از التهاب مجدد پولیپ ها (عود کردن) جلو گیری میکند. برخی از پزشکان برای کمک به بهبودی پس از جراحی ، استفاده از آب نمک (سرم استریل شستشو) را تجویز میکنند.